C) imunterapie și terapia cu celule T
Punct de control imunitar Inhibitori
■ În sistemul imunitar, sunt implicate diferite celule. Un grup important este așa-numitele celule T. Ele aparțin celulelor albe din sânge și au sarcina de a activa sistemul imunitar din aval sau de a distruge direct intrușii. Celulele T sunt controlate prin intermediul structurilor de recunoaștere, așa-numitele receptori, și activate cu ajutorul unor astfel de puncte de control, după este necesar sau oprit din nou în funcția lor.
■ Controlați manual punctele de control ale sistemului imunitar: doi dintre acești receptori sunt CTLA-4 (antigen citotoxic T-limfocite 4) și PD-1 (moarte celulară programată). Ei mediază suprimarea sistemului imunitar (imunosupresia). Dacă aceste proteine sunt dezactivate, celulele T sunt activate și, mai presus de toate, pot provoca distrugerea directă a celulelor tumorale.
■ Cu toate acestea, tumorile au capacitatea de a produce și de a trimite, de asemenea, proteine care se leagă de PD-1. Acest lucru stimulează activitatea sa și paralizează funcția celulelor T. Anticorpii direcționați împotriva unor astfel de procese sunt numite, prin urmare, inhibitori de punct de control și provoacă celulele T să devină activate. Blocada de frână împotriva cancerului.
■ (A) celulele T-Killer sunt activate prin recunoașterea unui antigen specific. În cazul în care proteina PD-1 (programat Death-1) pe celula T se leagă de semnalul de frână PD-1-L1 pe celula tumorii, un atac de celule T este blocat. Cancerul continuă să crească. (B) un anticorp produs în laborator ajută împotriva blocajul frânei.
■ Atunci când este administrat pacientului, mecanismul de frânare al PD-1 este blocat și celula T poate distruge celula cancerului. Această procedură ajută aproximativ o cincime din pacienți.